vrijdag 31 januari 2014

Artikeltje over ons in Zilt Magazine

Een redacteur van Zilt vroeg of we wilden meewerken aan hun rubriek ‘Zilte Wereld’. Het resultaat staat op  http://kiosk.ziltmagazine.nl/flash/zilt94/  (pagina 81-84).

dinsdag 21 januari 2014

Genieten van de Grenadines

Net als tijdens onze vorige reis bevalt de Carieb ons erg goed: mooie eilanden, relaxte sfeer, aardige bevolking, helder water, her en der mooie snorkelplekken en veel leuke contacten met andere zeilers! 

Carriacou, Hillsborough
Carriacou, Windward
Carriacou, Tyrrel Bay
strandje Petit St Vincent
Mayreau
Wij zijn echter niet de enigen die dat vinden, waardoor de ankerplekken soms wel erg vol zijn…..
Carriacou, Tyrrel Bay
Het water is hier erg helder en krijgt door de vele riffen en ondieptes vele prachtige blauwe kleurschakeringen.

Zicht op Petit Martinique vanaf het plaatsje Windward op Carriacou
Petit St Vincent, uitzicht op Carriacou
voor anker achter het rif bij Union Island
zicht op Tobago Cays vanaf Mayreau
zicht op Canouan vanaf Mayreau
strand Saline Bay, Mayreau
De Tobago Cays zijn erg populair. Gelukkig wordt in dit natuurpark inmiddels wel het één en ander gereguleerd, waardoor het nog steeds een prachtig gebied is waar het erg leuk is om met je bootje middenin te liggen.
Tobago Cays, te veel golven op deze ankerplek
Tobago Cays, aanzienlijk betere ankerplek maar daardoor helaas ook heel erg vol
Door het zeer heldere en relatieve ondiepe water (3,5m), is het alsof de boot in een zwembad ligt!



Yana heeft bijna een schutkleur....
In de Tobago Cays liggen ook prachtige, kleine eilandjes.












Over het algemeen hebben we goed weer, met vrij veel wind. Maar soms zijn er felle buien.  





We hebben het nog steeds ontzettend naar onze zin. Gelukkig beleven we geen spannende avonturen en vullen we onze dagen vooral met relaxen, wandelen, snorkelen en kletsen met andere cruisers. Kortom, ongecompliceerd genieten!


woensdag 8 januari 2014

Van Suriname naar de Caribische eilanden

Na onze binnenlandse reis stellen we ons vertrek uit Suriname nog een week uit; op zee staat namelijk een harde wind en er zijn veel golven. Hierdoor kunnen we nog een mooie fietstocht maken langs voormalige plantages die alleen per boot bereikbaar zijn. Sommige zijn in gebruik als vakantieaccommodatie en andere zijn sterk vervallen.
veerbootjes naar de voormalige plantages aan de overkant van de Commewijnerivier
Frederiksdorp
Frederiksdorp
vervallen plantage Marienbosch
ontwateringskanaal met vissersbootjes
vissersboten
Daarnaast bezoeken we nog de oude rumfabriek van Marienburg, die helaas snel in verval raakt.
Marienburg, de bomen groeien op het dak
suikerriet pers
Ook treffen we door ons late vertrek nog Renzo en Edith met hun Equinox, onze buren in Lelystad-Haven. Ze doen in grote lijnen hetzelfde rondje als wij, maar tot nu toe was het nog niet gelukt elkaar te treffen. Erg leuk om hen weer te zien!

Equinox 
Alhoewel de verleiding groot is om ook Kerst in het gezellige Domburg door te brengen, gooien we toch, na bijna 4 weken, de lijn van onze mooringboei los. 
regenachtig vertrek uit Domburg
Op zee blijkt dat onze zeebenen op het vlakke water van Domburg verdwenen zijn en we worden beiden zeeziek. Dat is ons nog nooit gebeurd! Gelukkig schiet het lekker op (we behalen, mede dankzij stroom mee, een nieuw 24 uursrecord van 244 mijl). Ruim 2 dagen na vertrek uit Suriname ankeren we in de prachtige baai van Charlotteville, aan de NW kust van Tobago.





Charlotteville is een leuk, klein dorpje, niet toeristisch en de mensen zijn bijzonder aardig en gastvrij. En is omgeven door prachtige natuur.


hoofdstraat van Charlotteville


paddestoeltjes


We maken nog een tussenstop in een andere mooie baai.
Englishmans Bay

We vinden het daar echter te onrustig liggen voor de nacht (golven die de baai inlopen) en varen daarom door naar het toeristische zuidwesten om het eiland per auto verder te verkennen.
regenachtig weer op weg naar de zuidwestkust
Bloody Bay


waterval bij Parlatuvier Bay
Parlatuvier Bay

Tijdens de oversteek naar Grenada hebben we veel buien, met soms veel wind.

We besluiten Oud en Nieuw in Prickly Bay te vieren, een grote baai waar erg veel jachten liggen.
Grenada, Prickly Bay
Helaas blijft voedselvergiftiging (of wat het ook wezen mag) ons achtervolgen. Dit keer is Trijnie flink de klos en moeten we het feestgedruis van de jaarwisseling helaas aan ons voorbij laten gaan. Gelukkig duurt haar ziekbed maar kort en genieten we daarna weer met volle teugen van het mooie Grenada!

We ‘verhuizen’ naar St Georges, de hoofdstad.
Grenada, St Georges
 

We nemen de bus naar het binnenland en maken een werkelijk prachtige wandeling naar de ‘Seven Sisters’ waterval (voor degene die deze wandeling ook willen maken: niet omkeren bij het bereiken van de eerste watervallen, maar nadat je het riviertje terug overgestoken bent links af een smal pad volgen naar de volgende waterval; dat pad leidt door een sprookjesachtig landschap met vele riviertjes en wederom prachtige, overdadige begroeiing).






Naast de prachtige natuur, is er ook onderwater vaak veel moois te zien. Mooi koraal (helaas vaak ook veel afgestorven koraal), veel vissen, inktvisjes, roggen etc. en soms een prachtig onderwaterlandschap. Om onder meer de natuur een handje te helpen met het herstel van de riffen, is er aan de westkust van Grenada een beeldenpark onder water geplaatst. Erg leuk om te zien hoe koraal langzaam maar zeker bezit van ze neemt.



We hebben tot nu toe erg veel geluk gehad met het weer. Vele anderen die eenzelfde soort reis maken hadden vaak slecht weer en veel wind. Aan de westkust van Portugal en Spanje harde zuidenwind (wij waren net op tijd aan de zuidkust van Portugal), op de Canarische Eilanden harde wind (we waren al op de Kaap Verden), tijdens de oceaanoversteek eerst geen wind en daarna erg ruige condities (wij waren al eerder overgestoken) en tot slot op St Vincent, St Lucia en Dominica extreem veel onweer, met zelfs vele doden tot gevolg (wij waren nog in Tobago). “Zonder geluk vaart niemand wel”…..

We wensen alle lezers van dit blog alsnog een heel gezond en gelukkig 2014! Maak er een mooi jaar van!