zondag 5 mei 2013

Start zeilseizoen!


Ook voor een aantal klussen aan de boot was het voorjaar te koud, waardoor we onze streefdatum van 1 april dit jaar niet haalden. Maar vrijdag 19 april is het dan toch zover: Yana wordt weer te water gelaten!
Om onduidelijke reden wil het zwaard niet volledig in de zwaardkast zakken.
Na een tijdje pielen besluiten we voorlopig maar genoegen te nemen met een niet variabele diepgang van 2 m.

In onze box in Lelystad Haven stellen we de voorlopige diagnose: er moet iets aan de hand zijn met de onderste strip achterin de zwaardkast. Vanaf het dek kunnen we echter niet zien wat het probleem is, dus eind april besluit Trijnie van onderaf de zwaardkast te inspecteren. Een watertemperatuur van 9 graden is wat te weinig van het goede, maar een oud duikpak biedt uitkomst.De onderste strip blijkt naar beneden geschoven te zijn, en daardoor wat naar voren. Onder water is dit lastig te verhelpen zonder duikuitrusting en droogvallend kun je er niet bij. Er zit daarom niets anders op om de boot over een paar weken weer even uit het water te laten hijsen....

In de tussentijd genieten we van onze heerlijke boot en klokken we, met ons nieuwe grootzeil op redelijk vlak water, een nieuw aan de winds snelheidsrecord (14 knopen bij een schijnbare windhoek van 30 graden).