woensdag 21 mei 2014

Wachten op een 'weatherwindow'

We hadden 'gepland' om inmiddels al op Bermuda of zelfs de Azoren te zijn, maar we zijn nog steeds op de Bahama’s; het weer is tot nu toe te ongunstig geweest om te vertrekken. In ons vorige blog gingen we er nog vanuit dat we terug zouden gaan naar George Town, in het ZO van de Exuma’s, om te bevoorraden en daar vandaan te vertrekken. Echter, toen we halverwege waren bleek dat toch niet handig te zijn gegeven de ontwikkelingen in het weersysteem. Dus zijn we weer terug gezeild naar Eleuthera, een eilandengroepje ten NW van de Exuma’s. Zo maken we flink wat mijlen door het prachtige heldere water!

Vaak is het heerlijk zeilen en het mooie heldere water verveelt nooit.

heerlijk zeilen op de Exuma Bank
schaduw van de boot op de bodem

koraalkop


Veel Amerikanen laten zich adviseren door weergoeroes; in de Carieb raadpleegt men vaak Chris Parker. En ach, als je dan toch in Black Point 'verwaaid' ligt, dan luister je even mee. Hij kenschetste de afgelopen week als een ‘miserable week’ voor de Bahama’s. Nou, zo erg bleek het uiteindelijk niet te zijn, maar wel een paar dagen met zware buien en onweer. Eerst passeerde er uit het oosten een ‘tropical wave’ (we weten even niet de Nederlandse vertaling daarvan, maar het is een soort trog waar later in het jaar hurricanes uit kunnen ontstaan), en zodra deze overgetrokken was ging deze samen met het front van een depressie. Om vervolgens vanuit het westen weer terug te keren over de Bahama’s.... 

zware regenbui in Black Point
paarse, turquoise en gele wolken boven Shroud Cay, later gevolgd door zwaar onweer
bijzondere lucht na het onweer

Gelukkig hebben we ook nog vele dagen met mooi weer, waardoor we wederom heerlijk kunnen snorkelen en van de eilanden kunnen genieten.

Spanish Wells, Eleuthera

Hawksbill Cay
met het bijbootje in de kreken van Hawksbill Cay

rogje

mangrove boompje
vele tinten blauw
Black Point
het kalksteen op de eilanden is zeer gevoelig voor erosie en erg bros
Shroud Cay


heel veel soorten koraal in één koraalkopje

 


rifhaai

In Black Point treffen we de Equinox; erg gezellig om weer bij te kletsen met Renzo en Edith! En omdat het voorlopig onze laatste ontmoeting zal zijn, trakteren ze ons op een heerlijke BBQ bij hen aan boord.We zijn nu in Spanish Wells op Eleuthera. Het lijkt erop dat zich de komende dagen een gunstig weersysteem vormt om naar Bermuda te zeilen. Hopelijk versturen we dus ons volgend blog vanaf Bermuda!