zaterdag 2 augustus 2014

Terug in Nederland

Op de Scilly eilanden maakt ons fototoestel overuren: prachtig landschap, heel veel bloemen en mooie oude, typisch Engelse, ‘cottages’.

St Mary's


wijngaard
Hugh Town op St Mary's

typisch Engels: overal bankjes en voetpaden
ankerplek bij St Mary's

prachtig wandelen
bijzondere rotsformatie bij Old Town


recycling
werfje dat nog volop in bedrijf is; alles bij de hand zullen we maar zeggen....
skypen met het thuisfront op een prachtig terrasje
het geld ligt letterlijk op straat en blijft daar gelukkig ook liggen

De Scilly eilandengroep bestaat uit zeer vele eilanden en eilandjes, waarvan er 5 bewoond zijn. Door de oceaandeining en de sterke stroming, is de zee rondom de eilanden erg chaotisch. We zeilen, of beter gezegd, stuiteren, van St Mary’s naar Tresco. Wederom een erg mooi eiland.

prachtige ankerplek bij Tresco


Hangman Island
Op Tresco komt met heel veel donder en bliksem een, zoals de Engelsen dat zo mooi zeggen, ‘thundery low’ over. Gelukkig liggen we goed en komen we er ongeschonden vanaf. Helaas hebben we (mede vanwege het weer) geen tijd om nog naar de andere eilanden te gaan, dus vertrekken we naar het vasteland van Engeland. Af en toe vergezeld van dolfijnen.


In Falmouth blijken we vlak naast de wedstrijdbaan van mooie traditionele zeilboten te liggen. Dit levert een prachtig schouwspel op.

We ‘coasthoppen’ verder langs de Engelse zuidkust en genieten van het prachtige Engelse zomerweer.

Caraïbische omstandigheden


Salcombe: prachtig maar wel heel erg druk


Weymouth
roeiend voetveer

krekenstelsel Chichester Harbour


veel multihulls in Tornham marina
Op het laatste stuk naar Nederland trekt een zware onweersbui met veel wind over ons heen. Gelukkig hadden we tijdig alle zeilen gestreken.

onweer op komst
 Na het onweer volgt een prachtige zonsondergang.
De volgende dag is grijs en grauw.


Voor de Belgische kust wordt het steeds mistiger en als we midden in de nacht IJmuiden binnenlopen zit het potdicht van de mist. We hadden niet kunnen bedenken dat we ooit nog eens ontzettend graag de schoorstenen van de Hoogovens zouden willen zien! Maar helaas, zelfs tussen de havendammen zien we de havenlichten nog niet. Lang leve de elektronische kaart en de radar! Gelukkig trekt meer landinwaarts de mist wat op, zodat we wel met eigen ogen de sluis kunnen zien.

De volgende dag dobberen we met weinig wind op het Noordzeekanaal naar Amsterdam en bewonderen we de vernieuwde skyline van het NDSM terrein in Amsterdam Noord.
NDSM terrein Amsterdam Noord
We laden de boot uit bij de werf van Rhebergen. Erg leuk om weer vrienden en oude bekenden te zien! Ook maken we daar één van de natste dagen ooit mee; Suriname is er niks bij…..

Onze antifouling lijkt behoorlijk uitgewerkt, dus op weg naar onze thuishaven bij Lelystad, maken we bij Marken nog maar weer een keer het onderwaterschip schoon. Voor het eerst weer in troebel water; even wennen dus.


En dan is het helaas echt zo ver, onze reis is ten einde. Met tegenzin leggen we Yana weer in haar box in Lelystad. Ze ligt erbij alsof ze niet weg geweest is. Nog even en dan voelt dat voor ons waarschijnlijk ook al zo…..We kijken terug op een werkelijk fantastisch jaar. Alles is gelopen zoals we gehoopt hadden en Yana heeft zich ontzettend goed gehouden. We hebben geen schade gehad, alleen wat slijtage aan lijnen en huiken, een kapotte zoutwaterpomp en een ingewaterd B&G display. Wat een fantastische boot!