zondag 23 februari 2014

Volop variatie

De Caribische eilanden zijn erg verschillend wat betreft sfeer en landschap. De voormalige Engelse koloniën zijn over het algemeen relatief arm, terwijl de Franse eilanden integraal onderdeel van Frankrijk zijn en daardoor welvarender. De voormalige Engelse koloniën verschillen ook erg van elkaar. Dominica bijvoorbeeld is relatief arm, maar de bevolking is erg ondernemend en probeert, op een niet opdringerige wijze en meestal met een gulle glimlach, een graantje mee te pikken van het toerisme. De Franse eilanden zijn echt een stukje Frankrijk in de Carieb: alles lijkt flink gereguleerd, er zijn grote supermarkten die vol liggen met spullen uit Frankrijk en Europa (zelfs de grapefruits komen uit Spanje), er is een urenlange siësta en iedereen staat ’s morgens in de rij voor vers stokbrood. Ook de natuur is heel verschillend: sommige eilanden zijn vrij vlak en daardoor erg agrarisch, andere zijn bergachtig met dichte bossen en sommige hebben prachtige koraalriffen.
mangroven (Mustique)
Petit Nevis
Bequia Music Festival
Roseau, de hoofdstad van Dominica
waterfront Roseau, Dominica
Eén van de 365 rivieren van Dominica

groen Dominica
op weg naar één van de vele watervallen
Vulkanische activiteit
groen, groener, groenst
door bomen overwoekerde ruïne van Brits fort (Dominica)

Altijd vrolijke boatboy (Dominica)
het relatief vlakke eiland Marie Galante
eindeloze zandstranden (Marie Galante)
natte fietstocht (Marie Galante)
vulkanisch gesteente (Iles des Saintes)
Iles des Saintes
Iles des Saintes
poeltje in warme rivier (Guadeloupe)
prachtige onderwaterwereld (Dominica)
kreeft
Dominica heeft heel veel rivieren, maar er is er maar één die voor een deel bevaarbaar is. En het is er prachtig!

met een bootje de Indian River op
Indian River
hutje gebouwd voor  Pirates of the CaribbeanEr zijn ook een paar eilandjes die voorbehouden zijn aan de happy few, omdat er alleen hele dure overnachtingsmogelijkheden zijn (Mustique en Petit Vincent). Maar gelukkig mag je er als jacht wel gewoon ankeren of aan een mooring liggen.

Mustique is een keurig aangeharkt eiland
palmenstrandje Mustique

Kortom: ieder eiland heeft een geheel eigen beleving en dat maakt dat het reizen hier ons nog lang niet verveelt.

Naast al deze variatie, zorgen ook de diverse ankerplekken voor de nodige afwisseling. Vervelende valwinden houden ons soms uit onze slaap, soms zijn er veel golven en soms zorgt een draaierige wind, al dan niet in combinatie met wat stroming, ervoor dat iedere boot anders achter zijn anker ligt te draaien en de kans aanwezig is dat je elkaar raakt. En soms is een ankerplek zo rustig dat het lijkt alsof je op een windstille dag op het IJsselmeer voor anker ligt. Maar dan wel met een heerlijke temperatuur, geen muggen en meestal in erg helder water.....

Bequia
Anse Noir, Martinique
Iles des Saintes, Guadeloupe
Iles des Saintes
Ilet a Cabrit (Iles des Saintes)

En een enkele keer kunnen we zelfs vanaf de boot genieten van een fantastische repetitie (voor carnaval) van een grote drumband. 
 
Meestal waait het 5-7 Bft uit oostelijke richting. En dat is aan de windzijde van de eilanden goed aan de begroeiing te zien.


Door de meestal stevige wind en de invloed van de eilanden, staat er tussen de eilanden vaak een vervelende zee. Daarom varen we eigenlijk standaard met 2 riffen in ons grootzeil en vaak ook met een kleine fok.

hier hebben we zelfs 3 riffenEen aantal dingen die ons opvallen:
  •  Minder toeristisch betekent aardiger mensen. De kleine eilanden Bequia en Carriacou spannen hierbij de kroon. Een voorbeeld: we willen wat groente en fruit kopen bij een stalletje op straat en de verkoopster zegt dat we beter onze aankopen kunnen uitstellen tot later op de dag omdat ze dan versere producten heeft. Nog een voorbeeld: we willen 2 broden kopen bij de bakker die een verkooppunt aan de weg  heeft. Er ligt er echter nog maar 1, die duidelijk al wat langer in de vitrine gelegen heeft, maar waarschijnlijk nog wel van dezelfde dag is. Ze gaat naar de bakkerij om een 2e te halen, maar komt terug met 2 verse en neemt de andere weer van ons terug.
  • Vrijwel alle eilanden hebben zich sinds de vorige keer dat we er waren (7 jaar geleden) verder ‘ontwikkeld’ (lees: meer faciliteiten voor toeristen, meer winkeltjes etc.). Een uitzondering hierop vormen de Franse eilanden (die onderdeel zijn van Frankrijk zelf), deze lijken zwaarder getroffen te worden door de crisis (veel vergane glorie, veel gesloten restaurantjes, etc.).
  • De agrarische sector op de Franse eilanden is met name gericht op suikerriet (ook voor de rum), bananen en ananas, alles hoofdzakelijk voor de export. Andere groenten en fruit worden maar zeer beperkt verbouwd. In Dominica wordt alles verbouwd en dat land is dan ook een belangrijke groente en fruitleverancier voor de Franse eilanden.

Ook de verscheidenheid aan andere zeilboten die je tegenkomt houdt het afwisselend en zorgt voor de nodige gezelligheid. En soms kom je weer ‘oude bekenden’ tegen, helemaal leuk!
Op Martinique kwamen een solozeiler tegen, die bezig is om met zijn kleine catamaran rond de wereld te zeilen....

De afgelopen periode kreeg voor ons nog extra variatie doordat Joop en Marleen 2 weken bij ons aan boord waren. Erg gezellig!


We zijn nu aan de westkust van Guadeloupe. Hierna zijn we van plan om onder meer naar St Kitts en Saba te gaan. En dat zijn eilanden die ook weer heel verschillend zijn van de eilanden waar we tot nu toe geweest zijn. Variatie volop dus!