maandag 30 juni 2014

Genieten op de Azoren

De Azoren bevallen ons weer erg goed: veel gezelligheid met andere zeilers, super aardige en behulpzame bevolking, prachtige natuur en niet erg toeristisch. We treffen het ook erg met het weer, want het Azorenhoog ligt bijna voortdurend daar waar het volgens zijn naam ook zou moeten liggen. Daardoor hebben we vooral heerlijk rustig weer met zon. De windcondities zijn nog steeds niet voldoende goed geweest om te vertrekken richting Engeland, omdat ‘ons’ hogedrukgebied te zwak is en wat te zuidelijk ligt om de depressies bij de Golf van Biskaje voldoende naar het noorden te duwen. Dat geeft ons dus de tijd om van deze mooie eilanden te genieten!

stevige zeewering voor Horta, want het kan hier flink spoken
In Horta liggen veel boten, dus veel gezelligheid.

Nederland heeft gewonnen met voetbal
In Horta laten de meeste boten een ‘muurschildering’ achter.

muurschilderingen in Horta, Pico op de achtergrond
Wij doen dat ook; we pimpen onze oude kadeschildering op en maken er een nieuwe bij.In Horta gaan we naar een lokale balletvoorstelling. Voor erg weinig geld zitten we in een echte loge in een prachtig theatertje.


1e klas loge
We laten de boot voor anker liggen bij Horta en gaan met de veerboot naar Pico, het eiland tegenover Faial.


zicht op Horta vanaf de veerboot
Op Pico huren we een auto. Het is een erg rustig eiland en we komen nauwelijks ander verkeer tegen.

wijnboer op Pico
 

erg kleinschalige landbouw

lavatunnel
vulkaantje
wijnmuseum
kleinschalige druiventeelt
Daarna dobberen we naar het buureiland, Sao Jorge en ankeren bij Velas.

met weinig wind naar Sao Jorge
voor anker bij Velas
heuvel bij Velas met mooi uitzicht

kerkje Velas

Net als in Portugal zijn de bestrating van troitoirs en pleintjes soms ware kunstwerkjes.

stoep Horta
Maar Velas spant hierin wel de kroon.


prachtige bestrating in Velas
We maken een mooie rondrit over het prachtige en erg rustige eiland.


Sao Jorge heeft wanden die steil uit zee oprijzen met daarboven een heuvelachtig plateau. Op een aantal plekken zijn er ‘faja’s’: plateaus net boven zeeniveau die gevormd zijn door oude lavastromen. Meestal is er een haarspeldbochtenweggetje naar dergelijke faja’s, maar een enkele is nauwelijks ontsloten. Een mooi doel dus voor een wandeling langs de kust.


Faja's onder steile rotswand (Faja dos Cubres en Faja de Caldeira de Santo Christo)
Faja dos Cubres
Faja de Caldeira de Santo Christo

Ook op Sao Jorge is het erg rustig, we komen tijdens onze rondrit nauwelijks een auto tegen. We zijn dan ook verbaasd als we aan de rand van een dorp opeens auto’s aan beide kanten van de weg bumper op bumper geparkeerd zien staan. ‘Zeker een feestje’ denken we. Totdat we niet verder kunnen: de straat is afgezet voor een ‘Tourada à Corda’: een stier wordt met een touw losgelaten in de straat en macho’s tonen hun mannelijkheid door zo dicht mogelijk bij de kop van de stier te komen zonder door hem op de horens genomen te worden. Na een tijdje wordt de weg weer vrijgegeven en kunnen we door. Aan de andere kant van het dorp komen we een processie tegen.


Na Sao Jorge zeilen we naar het derde eiland, Terceira. Dit is het grootste eiland van de ‘centrale eilandengroep’. We ankeren bij de hoofdstad, Angra de Heroismo. Angra is een erg mooi oud stadje dat prachtig versierd is vanwege een festival dat een week duurt. 

Het festival (Sanjoaninas) biedt voor elk wat wils en is daarmee echt een feest van de hele bevolking.

oude ossenkar tijdens optocht
optredens tot in de kleine uurtjes
volksvermaak nr 1: 'los'lopende stier uitdagen en proberen zo dicht mogelijk bij zijn kop te komen zonder op zijn horens genomen te worden

optocht van fanfare's

Een aantal panden in het centrum zijn voor de gelegenheid omgetoverd tot restaurantjes waar je voor erg weinig geld heerlijke streekgerechten kunt eten. Ook hier werken alle lagen van de bevolking enthousiast aan mee: jongeren, vrouwen op leeftijd, padvinders. De alcohol is spotgoedkoop, maar relletjes en opstootjes hebben we nergens gezien. Wat een fantastische bevolking! 
In de baai waar we liggen wordt een waterscooterwedstrijd gehouden. Dat vinden we wat minder geslaagd, dus we ontvluchten de herrie en gaan met de bus naar de westkant van het eiland om een leuke wandeling te maken. We missen bijna de bus omdat we bij de verkeerde halte blijken te staan, maar ook nu komt de behulpzaamheid van de zeer aardige bevolking meteen weer bovendrijven: een aardige Portugese vrouw rent haar bus uit, gebaart dat we haar moeten volgen en wijst naar 'onze' bus die een straathoek verder op het punt van wegrijden staat.

Ook in Angra de Heroismo liggen veel Nederlandse boten, dus wederom veel gezelligheid. Én we treffen Marijke en Ronald die vanuit Nederland even een retourtje Azoren doen! Ze liggen een haven verderop en zijn met de bus naar Angra gekomen. Wat een onverwacht en super leuk weerzien!


Inmiddels zijn de eerste boten vertrokken richting het vasteland van Europa. Wij stellen ons vertrek nog even uit en hopen dat het Azorenhoog binnenkort in staat is de depressies bij de Golf van Biskaje iets noordelijker te duwen. Heerlijk dat we nog wat langer van de Azoren kunnen genieten!