donderdag 15 augustus 2013

Engelse oostkust

Nadat dinsdagmiddag in de haven zware buien over ons heen getrokken zijn, vertrekken we uit Lelystad.


We kruisen op naar Amsterdam, met af en toe veel wind (26 kn). In de korte IJsselmeergolven krijgen we regelmatig bakken water over.

We motoren tegen de wind in over het Noordzeekanaal.Het is al bijna donker als we bij de sluis in IJmuiden aankomen.Tot onze grote verrassing staat Dorien, een vriendin van Trijnie, ons daar uit te zwaaien. Super leuk!! Maar we moeten er niet aan denken hoe lang ze daar al op ons gewacht moet hebben...  

Vol warme gevoelens motoren we door de steeds sterker wordende deining naar buiten. We besluiten pas buiten de havenpieren de zeilen te hijsen, omdat de havenuitgang niet bezeild is, het inmiddels donker is en er in- en uitgaand scheepvaartverkeer is. Bij het hijsen van de genua blijkt de val bovenin de mast niet goed te zitten. Gelukkig lukt het om het zeil weer te laten zakken en we zetten de kleine fok. Ons motortje maakt overuren, maar zwoegt stug door in de hoge deining. Wat een rust als we eindelijk zeilen! Door alle (nieuwe) scheepvaartstelsels kunnen we niet optimaal van (voorspelde) winddraaiingen profiteren en moeten we dus aanzienlijk meer mijlen tegen de wind in kruisen dan nodig is. Zoals voorspeld valt de volgende dag de wind weg. Helaas zijn er nog veel golven, waardoor de zeilen erg slaan en dus de motor bij moet. Na een aantal uren steekt de wind gelukkig weer op en genieten we van het zeezeilen in optima forma: lekker windje, rustige zee, prachtig weer! De wind neemt steeds verder toe en zorgt ervoor dat er bij Engeland, door het wind-tegen-stroom effect, vervelende golven staan. We krijgen wederom veel water over. Gelukkig duurt dit ongemak door onze hoge bootsnelheid aan de wind (11 kn) maar vrij kort. In de schemer zeilen we de mooie rivier de Orwell op. 24 uur na vertrek uit IJmuiden leggen we de boot vast aan een mooring.


Alhoewel het gebied waar we liggen aanvoelt als onze ‘achtertuin’, zijn we nu toch echt vertrokken! We zullen hier een aantal dagen blijven liggen in afwachting van geschikte windcondities voor het Kanaal.