dinsdag 17 september 2013

Portugal

Na Finistère ankeren we weer in prachtige baaien en genieten we van het mooie landschap.


De bosbranden blijven helaas een dagelijks terugkerend fenomeen. In Bayona neemt een blusvliegtuig vlak achter onze boot water in. Indrukwekkend om te zien!
De windvoorspellingen zijn door het sterke landeffect(zeewind) helaas niet erg accuraat. En het is ingewikkeld zeilen als er op 20m hoogte (masttop) oostenwind is en op zeeniveau westenwind.


Nog steeds treffen we over het algemeen erg mooie zeilcondities en genieten we weer volop van heerlijk zeilen. En wederom houden dolfijnen ons regelmatig gezelschap.


De genuazak is door UV aangetast en moet opnieuw gestikt worden. Eerst maar even een noodreparatie.

Ondertussen (ja, licht weer, dus de stuurautomaat stuurt!) kijkt Hennie wat de volgende ankerplekken zouden kunnen zijn.


Als we voor anker liggen in Cascais (Portugese westkust) teisteren zware (val)winden de ankerbaai; 30 knopen wind met vlagen van 40 knopen zijn niet leuk meer. De voorspelling ging niet verder dan 17 knopen wind met vlagen van 27. Het is inmiddels donker geworden en we bespreken wat we doen als het anker gaat krabben. We houden ankerwacht en de elektronische kaart standby.


Een aantal zeilboten verlaten vanwege de harde wind de ankerbaai. En dan, letterlijk van het ene moment op het andere, houdt de wind op en keert de rust terug! Bizar, maar een enorme opluchting. En ons anker heeft gewoon gehouden gelukkig!

De volgende ochtend waait het alweer veel harder dan voorspeld. We willen niet nog zo’n nacht meemaken en besluiten hals over kop te vertrekken, zodat we voor het donker een betere ankerplek, Sines, kunnen bereiken. Wederom beleven we een prachtige zeildag! Wel is het ronden vaan een kaap, Cabo Espischel, spannend. Niet alleen vanwege de toename van de wind maar ook vanwege de oplopende oceaanbodem, waardoor de golven bij de kaap hoog en erg steil zijn. Helaas was ons adrenalineniveau tijdens de ronding ervan  te hoog om er foto’s of een videootje van te maken.  Foto’s maken van het leuke en relaxte plaatsje Sines gaat ons beter af…..

De volgende kaap die we gaan ronden is Cabo Sao Vincente, de ZW punt van Portugal. We wachten goede wind én golfcondities af, zodat we bij het ronden ervan geen spannende foto's of videootjes kúnnen maken....